WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

HAYVANCILIKTA KAYIT TUTMANIN ÖNEMİ !!!

Hayvancılıkta kayıt tutma; (1) Damızlık seçimi, (2) Rasyonel yemleme, (3) İşletmenin karlılık durumunun tespiti gibi nedenlerle önem arz etmektedir. Kayıt tutmayan işletmeye hayvancılık yapıyor denemez, bu nedenle her işletme kayıt tutmak zorundadır. Örneğin aşı tarihi kaydedilmemişse doğumun ne zaman gerçekleşeceği bilinemez. Aşılama programı usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilemez. Kayıt tutmada; (1) Kayıtlar herkes tarafından anlaşılabilir olmalı, (2) Standartlara uygun olmalı, (3) Yeterli Bilgiyi kapsamalı, (4) Sadece kayıt tutanın anlayacağı kısaltmalar kullanılmamalıdır. Tutulan kayıtlar, hayvanların değerlendirilmesinde elverişli en iyi kaynaktır. Sığırcılık işletmelerinde aşım defteri, doğum defteri, süt kontrollerinin kaydedildiği defter, canlı ağırlık kayıt defteri gibi belgeler vardır. Buradaki bilgiler daha sonra her hayvana bir kulak numarası verilerek, her hayvan için açılan kartlara işlenir. Bunlar; (1) Anası , babaannesi, ana babası, baba babasına ait bilgiler,(2) Hayvana ait doğum ağırlığı ve doğum tipi, (3) Sütten kesim ağırlığı (4) Altıncı ay ağırlık bilgileri (5) Bir yaş ağırlığı ve canlı ağırlık artış değerleri, (6) İlk damızlıkta kullanma yaş ve ağırlığı , (7) Aşım tarihi ve tohumlamada kullanılan boğanın numarası (8) Düveler için doğum, inekler için kuruya çıkma ve doğum tarihi, (9) Süt verim kayıtları, (10) yapılan aşılar ve geçirdiği hastalıklar gibi bilgilerdir.